L’efecte escocès

(Especial Escòcia)

No cal comentar-ho gaire. Divendres al matí tot Europa esperava comentar un sol mot monosíl·lab. Va ser ‘No’.

El ‘No’ prou clar dels escocesos a independitzar-se del Regne Unit. Una dura derrota per una part molt important de la societat escocesa i pel seu partit representatiu, el Partit Nacionalista Escocès (SNP); i un triomf per la unitat del regne i per a David Cameron, el primer ministre anglès que constarà per sempre a Viquipèdia com aquell que va mantenir la integritat de la Gran Bretanya. Veurem en els propers mesos com el premier arranja la compensació pels escocesos per haver-se quedat en la unió, veurem quins seran els premis de consolació i com la política britànica i el govern de Downing Street ho gestionen… També va ser una victòria per als laboristes britànics, líders de l’oposició escocesa i responsables de la campanya del ‘No’.

Alex Salmond, ministre principal d’Escòcia i capdavanter del ‘Sí’, ja ha posat la seva dimissió sobre la taula, un cop vençut el seu projecte polític. Sembla que a la seva número dos, Nicola Sturgeon, li tocarà gestionar la nova etapa “autonòmica” d’Escòcia…

I amb tot això ve “l’efecte escocès”, que tindrà recorregut… Amb Catalunya pendent de la convocatòria de la consulta pel proper 9 de novembre i de la seva previsible suspensió (si sols es suspèn això rai… en tenen ganes). El futur de Catalunya penjant d’anhels i voluntats polítiques incertes… Al president Mas se li acaben les metàfores i a diferència de Salmond ell ha de negociar també dins les branques dels del “Sí” (per ara del “Sí a votar”). Escòcia no ens arquitrava l’esquena.

Mentrestant a Euskadi regna una calma gairebé letàrgica. Properament els nacionalistes flamencs només seran socis de govern, però de ben segur no tindran el càrrec de primer ministre en la nova aliança governamental de Bèlgica. I a la regió italiana del Vènet l’any que ve hi ha eleccions i el president regional, Luca Zaia (de la Lliga Nord), deixarà el discurs xenòfob i parlarà clarament d’independentisme tot brandant la bandera del lleó.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s