Un tomb pel Nord

Després de dues legislatures conservadores amb Fredrik Reinfeldt al capdavant, el govern de Suècia va virar cap a l’esquerra en les eleccions que van celebrar diumenge. Motius? Aires de canvi i alternança bàsicament, com es va donar ja a Noruega, on els analistes polítics van coincidir en que el darrer canvi de color de govern provenia simplement per alternança, ja que l’executiu del premier Stoltenberg no havia fet res malament, inclús la seva campanya electoral havia estat bona; tanmateix, la candidatura de la conservadora Erna Solberg va imposar-se. Stefan Löfven (a la foto), candidat socialdemòcrata suec i vencedor de les eleccions, té passat sindicalista però zero trajectòria política prèvia, i tot i això serà el proper primer ministre de la nació considerada del “primer-primer món”, heredant de Reinfeldt una economia puixant. A Löfven li donarien suport Els Verds i el Partit d’Esquerra, cosa que també l’ajudarà.

I ja que som a Suècia mencionar que la catalanòfila Cecilia Malmström, que va ser ministra de Reinfeldt, torna a ser la comissària europea del país, passant d’Interior a Comerç. Potser en les properes eleccions ja serà la contrincant de Löfven…

La veïna Dinamarca també passa a tenir una comissària europea dona i no gens menys que de Competència, ho serà Margrethe Vestager, la mà dreta de la primera ministra Helle Thoning-Schmidt en el seu gabinet (el nom de la qual estava a moltes travesses per ocupar un dels primers llocs de govern de la Unió…).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s