Els vicepresidents de Juncker

El govern de la Unió Europea afecta als governs d’Europa. La creació de la nova Comissió europea presidida per Juncker ha modificat el panorama general de la política concreta de diferents estats. Un exemple clar n’és el de Donald Tusk, primer ministre de Polònia fins ara i nou president del Consell Europeu. Cal veurer-ho també en els vicepresidents que Juncker s’ha seleccionat.

L’holandès Frans Timmermans i l’italiana Federica Mogherini eren ministres d’Exteriors dels seus respectius països, i ara ell serà el vicepresident primer de la Comissió i ella l’alta representant d’Exteriors. Després vénen els vicepresidents econòmics:

Jyrki Katainen, fins ara primer ministre de Finlàndia, va abandonar el seu govern (deixant en el seu lloc a Alexander Stubb) i portarà la vicepresidència de Creixement i Inversions. El mateix farà el premier d’Estònia (des del 2005), Andrus Ansip. I així mateix el seu veí letó, Valdis Dombrovskis, acabant la seva etapa de primer ministre en funcions, després d’haver de dimitir per un desgraciat accident.

Una circumstància estranya, com la de l’eslovena Alenka Bratusek, que després de moltes dificultats polítiques i de dimitir de primera ministra, serà la vicepresidenta d’Energies de la Comissió europea, i nova cap del masclista Arias Cañete…

La búlgara Kristalina Georgieva, excel·lent en la seva anterior tasca com a comissària en Ajuda humanitària, serà la darrera vicepresidenta, a demés de mantenir el seu càrrec i sumar-hi l’àrea de Pressupostos.

2 comments

  1. Ignacio Terrado

    vols dir que és bo pel sud que el finlandès sigui vicepresident econòmic? crec que té raó quan diu que no és bo que la gent del nord pagui pel que han fet malament els mandataris del sud (i que va beneficiar no a Finlàndia però sí als alemanys, cal dir-ho alt i clar, perquè no van protestar aleshores), però ara mateix necessitem que el sud es recuperi com més aviat millor, que ja no podem continuar així!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s