Portugal decideix

Especial eleccions a Portugal

Aquest diumenge hi ha eleccions generals a Portugal i en l’ambient regna un empat demoscòpic entre socialistes i conservadors; les dues formacions governamentals de dretes (el centre-dreta liberal i la dreta democristiana) es presenten juntes en coalició, i amb el primer ministre Pedro Passos Coelho de candidat, i per això aconsegueixen mantenir la posició, davant uns adversaris socialistes que ja es veien governant.

El líder socialista António Costa (en la foto no recorda a algun altre líder socialista?…) és el millor valorat i popular, però la imatge del govern ha millorat els darrers mesos gràcies a les petites millores econòmiques que es van veient a l’horitzó atlàntic dels lusitans. A demés els socialistes sofreixen atacs pel fet de tenir l’antic líder i primer ministre José Sócrates en presó domiciliària, després de passar per la presó. Però els conservadors també sofreixen el desgast d’aquests anys de govern austericida… La qüestió serà què decideixen els temorosos portuguesos: el canvi o la seguretat. Els socialistes poden donar la sorpresa si mobilitzen els seus i si hi ha vot útil cap a ells.

El tema de les aliances per a governar ha planat sobre la campanya, però cap dels pronòstics aporta res de bo. Bàsicament perquè les sumes dels socialistes amb les altres dues forces minoritàries, esquerra alternativa i comunistes, en campanya resten més que sumen; i, òbviament, perquè ningú vol sentir a parlar d’una “gran coalició” dels dos principals partits…

El president Cavaco Silva haurà de fer de moderador del nou parlament i de la nova formació de govern. Ho farà per darrera vegada, ja que, i això també plana de fons en la campanya, l’any que ve els portuguesos hauran d’escollir a un nou president de la República. Com que els sondejos pronostiquen que difícilment es podrà parlar d’un clar guanyador, es pot dir que qui acabi quedant-se amb el govern pot marcar què passarà a les presidencials.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s