La gestió de la incertesa

Oriol Vidal-Barraquer i Castells*

El partit del President, que es posa a liderar un procés cap al Dret a decidir, convoca eleccions, demana un préstec i acaba en números vermells. Per què? Per la nefasta gestió tàctica de la incertesa. CiU va començar la campanya electoral demanant un préstec als electors, sense recordar que ja tenia una massa de vot prestat del cinturó barceloní. Sembla que ni els estrategues convergents ni els autors de les enquestes no van tenir-la en compte. Una massa que entre el discurs nacional accentuat i les retallades ha cobrat el seu préstec, i amb interessos. El problema és, doncs, que la campanya de CiU no ha anat destinada a compensar aquesta assegurada pèrdua de suports.

Recordem què passava fa dues setmanes: on era la incertesa d’aquestes eleccions? En la segona força. CiU tenia “garantit” un augment de vot que els situava al llindar de la majoria absoluta. El dubte generalitzat era qui ocuparia el segon lloc. I sí, del president Mas ens en refiem, però al darrere té un senyor calb que fa pudor de socarrim… per tant, amb 66/67 diputats ja n’hi ha prou.

Què ha fet doncs el votant nacionalista? Assegurar-se que el cap de l’oposició sigui independentista. I aquest transvasament de vots ha impossibilitat que CiU compensés el càstig a les retallades i a l’augment del discurs nacional de votants de la rodalia barcelonina. Si demà es tornessin a celebrar eleccions, el resultat s’assemblaria molt més al de les enquestes de fa dues setmanes.

(*Llicenciat en Ciències polítiques, treballa a la Fundació CatDem.)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s