Clar, però inestable

Especial Eleccions Portugal

El resultat de les eleccions portugueses de diumenge ha deixat un resultat força clar, però una situació inestable. La coalició “Portugal al front” que ajuntava als partits de govern, el centre-dreta liberal i als democristians conservadors, ha guanyat les eleccions amb un resultat que els dóna al voltant de 100 diputats. Cal senyalar que, en relació a les anteriors eleccions, conjuntament han perdut més de 13 punts percentuals. El resultat és suficient perquè el primer ministre Pedro Passos Coelho (a la foto amb el soci de govern i de coalició electoral Paulo Portas) exigeixi seguir governant, però insuficient parlamentàriament.

Els socialistes, liderats pel popular i simpàtic António Costa, no han tret un mal resultat. En les anteriors eleccions es van quedar sols al 28% del vot (venien del mal més dolorós de la crisi i amb el govern de José Sócrates tocant terra) i ara han arribat al 32%. Han pujat però insuficientment. Si no hi hagués hagut coalició de dretes potser haguessin quedat primers, però la potència de la coalició i la voluntat d’estabilitat (ara que ja broten els primers brots verds en la macroeconomia nacional) han perjudicat als socialistes, molt tocats per la mala imatge que els dóna un exprimer ministre (Sócrates) en presó domiciliària per un reguitzell de càrrecs de corrupció (després de passar mesos a la presó). Fa un any Costa s’hagués pogut presentar a qualsevol elecció, que se’l feia guanyador. En qualsevol cas ho era més que l’anterior líder del partit, al qual va destronar en primàries. Ara ha quedat descol·locat. ¿Tindria prou legitimitat arrabassar el govern als conservadors pactant amb comunistes i esquerra alternativa, i plantejant un govern molt més a l’esquerra del nucli socialista actual?… O ha de fer una passa enrere i que un centrista del partit doni suport al govern conservador, ni que sigui amb abstencions…

I amb aquestes possibilitats, com plantejar el panorama de les eleccions a la presidència de la República a principis de l’any vinent?… El conservador Cavaco Silva marxa i ho farà molt desgastat, però els conservadors estan segurs de poder quedar-se amb el palau de Belém. Disposen de candidats potents i estan convençuts que podran mantenir executiu i presidència. Per cert, ha de ser Cavaco Silva qui proposi a uns o altres governar.

Un darrer apunt. Les esquerres de l’esquerra han augmentat, enlloc d’emprar-se ‘vot útil’ cap als socialistes. En les anteriors eleccions, els comunistes i el Bloc d’Esquerres sumaven sols un 13% del vot, amb els resultats de diumenge sumen gairebé un 19%, i amb sorpresa per part de la vella-nova política d’esquerra alternativa del BE, que fan el sorpasso als vells comunistes portuguesos. Uns i altres, però, estan molt allunyats d’entendre’s amb els socialistes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s