Portugal is not the same

Per què Portugal no ha votat en contra del govern de l’”austericidi”? Per què no aposten per una proposta com la de Tsipras a Grècia com a sortida? Per què Portugal no ha fet com Grècia?… Portugal s’ha demostrat que és diferent… Els conservadors en el govern han obtingut un 39% del vot, mentre que els socialistes a l’oposició es queden sols en un 32%. Un aval a l’executiu.

Pel que fa als conservadors, anaven en coalició de liberals i democristians, i cal diferenciar Portugal de Grècia que els primers no tenen partits centristes per arribar a acords.

La caiguda a Grècia del Pasok va anar lligada a l’ascens de Syriza com a partit principal. A Portugal, però, no hi ha una Syriza. Per què? Per què no ha sorgit una Nova Política potent davant de tanta retallada? Doncs perquè, com a Grècia, a Portugal hi segueix havent un partit comunista amb els seus electors (pocs) fidels. I un partit, escindit dels comunistes, el Bloc d’Esquerres, que és una esquerra alternativa amb uns certs aires de Nova Política des de fa anys. Les petites formacions alternatives que han sortit a Portugal no han aconseguit quallar. I finalment perquè les propostes que feien els socialistes liderats per António Costa (també en l’àmbit econòmic) eren més a l’esquerra que d’altres socialistes europeus, o que del Pasok per exemple. La seva posició, doncs, deixa menys marge a l’esquerra i perd una mica de centre. És a dir, la seva entesa amb els altres partits d’esquerres podria ser, però estan massa renyits des dels períodes de govern socialista. Hi ha istmes ideològics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s