Què escriuria Sòfocles?
Grècia canicular. Màxima tensió. Oficines bancàries tancades. Corralito. Imatges com les del 2001 a l’Argentina. Les borses europees avall. Feia molt que es temia que això pogués passar. Totes les xifres macro i microeconòmiques gregues hi portaven. El quadre financer grec fa feredat.
Grècia va mentir des del minut zero i, arribat el moment, no havia fet prou bé els deures ni amb governs tecnocràtics ni amb el passat govern de dreta. Es podia retallar, però no s’ha avançat cap a un ajust real en la fiscalitat. El problema estructural de base no s’havia treballat. Econòmicament, és un tema de difícil solució. Sortir de l’euro?… Ni una part de Syriza ni la major part de la oposició volen sortir-ne. Què volia Alexis Tsipras amb el referèndum? Possiblement la mega-validació que ha aconseguit.
La dimissió del famós ministre Varoufakis és sols un gest. Veurem si el seu substitut, Euclides Tsakalotos, podrà obtenir una mica més de corda en un procés que s’ha de suavitzar, pensant en els ciutadans grecs. Aigua al vi. Esperem que s’imposi el seny dels hel·lens i dels directors de l’euro, i que uns acceptin més i els altres rebaixin l’exigència.
Una mala sorpresa que podria donar Tsipras seria abraçar-se a Putin i vendre el país a Rússia per quatre dracmes, a canvi d’un xec quantiós… Syriza, però, perdria autoritat moral. Europa pot escanyar econòmicament, però dins del joc democràtic. Crec en una Europa justa, integradora i dels europeus. Europa i Democràcia són paraules gregues.