Un dèbil govern danès

Aquest diumenge al matí la reina Margarita va confiar el govern de Dinamarca a Lars Lokke Rasmussen, líder dels liberals (centre-dreta).

El nou govern danès és d’un sol partit, amb suport extern dels Conservadors, de l’Aliança Liberal (liberals purs) i l’ultra-dreta del Partit del Poble Danès. Que governi un partit en solitari feia dècades que no passava. Hi ha qui ja fa apostes de quan pot durar un govern així, sense un lideratge fort, com és el cas, i amb una oposició potent; en la qual els socialdemòcrates van ser primera força electoral, i una ultra-dreta que d’entrada és sòcia, però que va ser segona força i si veu que la dreta liberal (foren tercera força!) no fa el que volen… Rasmussen s’haurà d’esmerar en que el PPD estigui content amb el seu govern; i això pot arribar a suposar haver de fer un referèndum de pertinença a Europa… Si no és així, té els dies comptats.

El nou primer ministre ja es va esmerar a fer propostes programàtiques que complaguessin als que podien fer-li de socis directes, com baixar un 5% els impostos als més rics, cosa que podia complaure als altres liberals (que directament no s’han volgut mullar). Això, però, el Partit del Poble Danès no ho podia acceptar, i saben que fora del govern, i fent més populisme, electoralment els pot anar millor.

El de Rasmussen és un govern fresc, amb cares d’experts del partit que ja havien estat ministres, però també amb cares joves amb ministeris com el d’Exteriors o Defensa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s