El blindatge Andreotti

“Italicum” és el nom que han donat al nou projecte de Llei Electoral italiana pactada entre les dues grans firmes de la política italiana actual: el nouvingut i potent Matteo Renzi, i sí, encara Silvio Berlusconi.

Una Llei Electoral que blinda els partits majoritaris, les dues grans forces polítiques dels darrers decennis: el centre-esquerra del Partit Demòcrata i la força a la dreta de Forza Italia, la marca d’il Cavaliere. Els blinda fent que qui guanyi les eleccions s’emporti una colla d’escons més per tal de garantir la governabilitat tranquil·la, sense haver de pactar enrevessades coalicions amb els partits petits, que són molts i ben diversos. Neutralitzar, doncs, les forces minoritàries i fer i desfer per part dels grans artífexs de la llei.

Giulio Andreotti, rígid dins la seva tomba tant com ho va ser en vida, somriu una mica, no massa, però somriu. Es manté la seva tasca: lligar ben lligat un poder al centre, superbament fort, que no permeti el caos. Ordre. Catenaccio.

Andreotti, la gran figura de la política italiana, el camarlenc de les essències, el pare d’un sistema, el conspirador de tota una etapa històrica que va tenir un final, però que va ser antecedent de la següent, protagonitzada també per una sola persona: Berlusconi. I ara, decennis després, aquesta etapa sembla acabar i començar-ne una altra, però, com en l’anterior, es passa el testimoni ordenadament, es construeix sobre fonaments de ciment armat. És el torn de Matteo Renzi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s