Amagar la pols sota el llit

Especial eleccions regionals a França

No es pot amagar la pols sota el llit. Els gairebé 7 milions de vots al Front Nacional no ho permeten. Aquesta és la lliçó per a la França que, una vegada més, ha sabut estirar del cordó sanitari i moure’s contra les posicions dels Le Pen, per evitar que no ocupessin cap de les presidències regionals de l’Hexàgon. Segurament el proper 2017, amb les eleccions presidencials pertinents, en una segona volta tornarà a passar el mateix, a favor de la dreta dels Republicans. Tots els sondejos, des de fa molts mesos, indiquen que en cap cas el president Hollande passaria a un ballotage.

Des del Front Nacional presumeixen de ser el “Primer Partit de França”: no els deixen governar enlloc, però són el Primer Partit de França. I així carreguen les tintes d’un ranci i sever neo-nacionalisme francès, que és un dels molts matisos definitoris de l’àmplia formació dirigida per Marine Le Pen: recullen de xenòfobs d’ultradreta a socialistes decebuts, de catòlics practicants a ateus revolucionaris, de gent gran a gent molt jove, dels enyorats de Vichy a fills del Maig del 68… i recullen molt vot provinent de les desigualtats socials. L’amenaça jihadista és el raig d’oli que ho amaneix tot.

Amb tot aquest background, Marine Le Pen va tenir a tocar la presidència de la regió Nord – Pas de Calais, el seu company sentimental de ser president del Llenguadoc o la seva neboda Marion el govern de la Provença. I el mateix amb la Borgonya o l’Alsàcia-Lorena… Però en la segona volta tots els partits d’esquerres es van sumar al Partit Socialista i totes les dretes amb Els Republicans. I els socialistes van arribar a retirar candidats d’allí on el perill de victòria del FN era seriós…

El còmput final va ser 5 regions pel PS, que salvava els mobles amb força dignitat (podien haver-se quedat sols amb 3!); 7 regions pels conservadors, incloent-hi la regió de París; cap pel FN; i Còrsega per als nacionalistes illencs.

El dilluns al matí els francesos, tot i la ressaca electoral, van prendre consciència que aquesta vegada havia passat, però que calia posar-se a treballa de veritat i deixar d’amagar la pols sota el llit.

One comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s