Governar en funcions
El govern de la Generalitat s’està avesant a seguir en funcions fins a trobar una solució a l’atzucac polític català. Governar en funcions no és una situació agraïda ni desitjable, però, malgrat tot, la tasca principal d’un executiu en funcions és mantenir-ho tot al dia: els nens han d’anar a l’escola, els metges han de visitar pacients, s’ha de pagar el que s’hagi de pagar (en el cas català això és un problema majúscul), s’ha de garantir la seguretat (més en aquests dies que ens toca viure) i l’estabilitat…
Potser la setmana que ve està tot arranjat, però no sabem quan pot durar exactament en funcions l’actual govern Mas. Els pessimistes ens emplacen al març. Seria una altra cosa mai vista, de les moltes que ja ha aportat “el Procés”.
A l’altra banda de la Península Ibèrica, Portugal avui en dia està en una situació semblant. El govern conservador liderat per Passos Coelho ha passat d’estar en funcions abans de les eleccions a tornar-hi després; a l’espera de la decisió final del president de la República, Cavaco Silva, que es nega a cedir el poder a la coalició d’esquerres, que ha tombat parlamentàriament el govern de dretes. Com a Catalunya, tot es deu a uns números parlamentaris molt justos; però la situació portuguesa es deu sobretot al semi-presidencialisme (dur, en el cas de Cavaco).
Esperem que la cosa es quedi en les circumstàncies, i que no ens haguem de recordar massa de Bèlgica…