La successió de Merkel

Angela Merkel es tornaria a presentar a un quart mandat a la cancelleria alemanya?… Ni ella ni ningú ho descarta. Però, i si no fos el cas? Qui succeiria a la totpoderosa cancellera? La resposta a la pregunta és que no disposa d’un successor polític clar dins dels democristians alemanys (CDU). Qui vindria després d’un liderat tant imponent i poderós?…

En el seu moment el ministre de Defensa, Karl-Theodor zu Guttenberg, era vist com a successor, però un escàndol de plagi de la seva tesi doctoral el va tombar. En el càrrec i després com a possible relleu de Merkel seguí el nom d’Ursula von der Leyen (a a foto amb la cancellera); però ara aquesta sofreix la mateixa pena que Guttenberg, també acusada de plagi en la seva tesi. Si cau, Merkel tindrà un problema de successió.

Els altres dos ministres més forts de Merkel són Wolfgang Schäuble, ministre de Finances i dictador de les polítiques econòmiques europees, i Thomas de Maizière, ministre de l’Interior. Cap dels dos saben generar cap empatia, són severs i gens carismàtics, en cap cas serien candidats electorals. La relació de Schäuble amb Merkel, a demés, no passa pel seu millor moment.

A això s’hi suma que a nivell dels landers la CDU de Merkel ara mateix ho té força malament: dels 16 estats-regió, la CDU sols té 4 presidències (Saxònia, el Sarre, Hessen i Saxònia-Anhalt), sense comptar Baviera, en mans dels socis de la CSU.

Entre els socialdemòcrates, adversaris però socis de govern, en canvi, sembla que aniria sobrats de candidats ponderables.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s