Portugal: un govern i un cap de l’oposició

Especial post-eleccions a Portugal

Els mitjans ja parlen d’una remodelació important del gabinet de Pedro Passos Coelho. Fins a set ministres sortirien del govern, diuen. La sortida més destacada (però encertada) seria la del veterà Rui Machete, ministre d’Exteriors (que ja havia ocupat diferents ministeris als anys 80). La ministra de l’Interior i el d’Economia també sortirien. Una d’aquestes tres importants carteres seria per a Rui Rio, el popular exalcalde de Porto, que si es col·loca al govern sortirà de les travesses per a la presidència de la República (tot donant impuls a la candidatura de Marcelo Rebelo de Sousa). Una de les altres de més pes podria ser per a l’emergent Jorge Moreira da Silva, ministre de Territori i Sostenibilitat.

Sembla que la ministra de Finances, Maria Luís Alburquerque, continuaria; així com el ministre de Defensa, José Pedro Aguiar-Branco, molt proper al primer ministre.

També caldrà veure fins a quin punt l’executiu que Passos Coelho i Paulo Portas confeccionin hi haurà senyals d’amistat cap als socialistes, fitxant potser algun independent més centrista, o proper als socialistes fins i tot, potser per als ministeris de Sanitat o Educació.

Pel que fa a la oposició, tot i el drama de la nit electoral, cada cop es posa menys en dubte que António Costa exercirà de cap de l’oposició i responsable de possibles pactes amb el govern. Altra cosa és quan durarà al front del partit, quan ja té moltes crítiques, i més quan ja es fa bullir l’olla de possibles substituts; sobretot perquè ningú està del tot segur que el govern, sense una majoria suficient com és el cas, pugui durar molt. Entre els noms que ja sonen per a substituir Costa hi ha l’excomissari europeu António Vitorino, l’exministre Jorge Coelho, l’emergent Álvaro Beleza o el dirigent amb molta projecció Francisco Assis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s