Tsipras, líder i vencedor
Especial Eleccions Grècia
La Syriza d’Alexis Tsipras ha repetit la victòria del gener. Amb un llarg 35% del vot ha obtingut els 50 escons gratis del vencedor i es queda amb 145 representants, sols un menys que l’anterior legislatura. Motius? 1. En mig any els votants no canvien d’opinió en massa 2. Tsipras té un liderat propi del qual cap altre partit disposa (ve del gener, ve dels mesos de primer ministre i ve de referèndum del juliol) 3. La conservadora Nova Democràcia no ha tingut temps de fer oposició ni de passar pàgina al govern Samaràs; i tenien un molt mal candidat. 4. L’escissió radical del partit, Unitat Popular, no ha tingut capacitat per ser opció política. Amb Varoufakis de candidat hagués anat d’una altra manera. 5. Els sondejos amenaçants del retorn al govern de Nova Democràcia van dur molt vot útil a les urnes a favor de Syriza.
Nova Democràcia perd un escó (75), però aguanta com a líder a la oposició amb un 28% del vot. El candidat conservador Meimarakis mai més es fiarà de cap sondeig.
Alba Daurada (malauradament) i els comunistes es mantenen en les seves posicions. Tenen votants fidels que no han variat. Els neofeixistes es mantenen com a tercera força. Tampoc els socis de Syriza, els ultranacionalistes anti-Europa d’Anel surten del parlament grec com s’havia predit. Es mantenen com a grup petit (10 escons), suficient per sustentar de nou el govern de Tsipras.
Els liberals centristes d’’El Riu’ han perdut molta força en sols mig any, i qui ha remuntat ha estat el PASOK, que de darrera força passa a ser quarta (amb els seus socis de centre-esquerra ‘Dimar’); Alba Daurada tindrà 18 escons i ells 17. El Pasok era també l’única formació que presentava una candidata dona.
La curiositat inesperada de la nit va ser l’entrada al ‘Consell dels Hel·lens’ (com en diuen al parlament) de part de la Unió de Centristes, una formació que porta des dels anys 90 intentant (sense èxit) ser presents a la política nacional. Sobretot va ser curiós que entressin ells i no la formació escindida de Syriza, que no va arribar al 3% de tall. Fent números també cal veure que si aquests vells centristes amb els centristes de la “regeneracionista-nova política” d’El Riu sumessin, junts serien tercera força, i no els neofeixistes dements.
A veure quan durarà aquest segon període de govern Tsipras…