Eleccions a Grècia, altra vegada

El 20 de setembre Grècia viurà la seva tercera cita electoral d’aquest 2015. Just el diumenge abans del nostre 27S. I quins sobresalts els grecs. Al gener va ser el triomf de Syriza i l’arribada del govern Tsipras. Al juliol un referèndum que va ser un pols a la Unió Europea i alhora una moció de confiança al mateix Alexis Tsipras. I després que el govern hagi fet tot el contrari del que deia que faria seguint el dictat del “No” al referèndum, va vindre l’eclosió de la mateixa formació Syriza i la tensió de la política hel·lena.

Syriza es va dividir entre les seves dues ànimes: la que ha acabat sent moderada, la més política, la que ha acabat negociant (post-Varoufakis), la del primer ministre; i la clarament contrària a l’Europa que ofega financerament amb exigències inconcebibles, que ara es presentarà a les eleccions per separat amb la candidatura Unitat Popular, liderada per l’exministre Panayotis Lafazanis.

Tsipras va aconseguir aprovar el temut rescat europeu, però, en canvi, es va trobar amb la necessitat de dimitir i avançar eleccions, cosa que quedava en les mans del president de la República, Prokopis Pavlopulos, després d’intentar formar govern amb les altres partits, cosa inviable. Aleshores Pavlopulos va nomenar un govern interí encapçalat per la presidenta del tribunal de Cassació grec, la jutgessa Vassilikí Thanou (foto). La primera dona que dirigeix el govern grec de la història i sols ho farà per un mes.

Europa mai havia mirat tant a Grècia com en aquest 2015. Potser se l’hauria d’haver mirat més abans…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s