Victòria de Renzi, malgrat tot

ESPECIAL: Anàlisi de les eleccions regionals italianes

5 de 7 no és un mal resultat, tot i que Matteo Renzi somiava en fer un 7 de 7 i en molts més vots. El percentatge de votants del Partit Demòcrata italià ha caigut molt, tot i seguir sent la primera força. L’abstencionisme clamorós n’és un motiu bàsic. 5 regions que seran governades pel PD, de 7 que depenien de l’obertura d’urnes. Les altres dues seran governades una directament per la Forza Italia de Berlusconi, la Ligúria, i l’altra per la Lliga Nord, el Vènet. El PD perd la Ligúria, i guanya la Campània al Berlusconisme.

El Berlusconisme surt triomfant a la Ligúria, on el Sultà va col·locar de candidat al seu home de màxima confiança en els darrers temps, Giovanni Toti. Toti, fins fa mesos un dels homes forts de l’imperi mediàtic de l’ex-Cavaliere, s’enfrontava a una altra especialista en comunicació, Raffaella Paita, la candidata del PD, que no ha pogut vèncer. Toti, comptava també amb el suport de la Lliga Nord. I viceversa, el Berlusconisme donava tot el suport al candidat de la Lliga Nord a la regió del Vènet, Luca Zaia, on ja governava. Zaia ha capitalitzat bé l’obra de govern, ha captat bé els votant lliguistes en ascens, s’ha quedat tot el centre-dreta i s’ha menjat part dels votants del M5S. Ha guanyat amb 30 punts percentuals de diferència sobre la bona candidata del PD, la dirigent de Bersani i després candidata a les europees, Alessandra Moretti. A Zaia no li ha afectat, com es podia preveure, que un dels màxims exponents de la Lliga Nord, Flavio Tosi, alcalde de Verona, abandonés el partit i creés la seva pròpia llista a la presidència veneciana; ha quedat tercer.

Pel demés, cal dir que la Lliga ha fet un bon paper arreu del territori, quedant en segona posició a la Toscana, i en tercera a les Marques, on el Berlusconisme no queda a la pole. Forza Italia s’ha difuminat a la Toscana per les divergències internes, com a la Pulla, on Francesco Schittulli ha quedat tercer amb una llista amb diversos suport de la dreta i el centre-dreta, però no amb l’oficialisme berlusconià. En cap d’aquestes tres regions Forza Italia queda en els dos primers llocs. I, en canvi, la Lliga pot parlar clarament que no és només un partit del “nord”.

La Pulla, les Marques, la Toscana, l’Úmbria i la Campània tindran governadors del PD. A la Pulla Michele Emiliano, magistrat i alcalde de Bari durant deu anys, serà president; després de la presidència de Nichi Vendola, dirigent gay de l’ala autònoma més a l’esquerra del PD. Per darrere seu i a 30 punts ha quedat la candidata dels 5 Estrelles. A les Marques serà president Luca Ceriscioli, alcalde de Pesaro també durant deu anys; venç també amb molta força i marge del segon, el candidat grillino. La Toscana, com no, és terra del PD; el president Enrico Rossi ha guanyat la reelecció gairebé també per 30 punts percentuals per sobre del segon, de la Lliga. A l’Úmbria la victòria de Catiuscia Marini, presidenta regional incumbent, ha estat més ajustada, amb pocs punts de diferència del candidat forzista. I a la Campània ha perdut el president sortint, exponent del Berlusconisme, Stefano Caldoro, i hauria de governar Vincenzo de Luca (a la foto amb Renzi), alcalde de Salerno durant gairebé 20 anys i protagonista malgré lui de la campanya electoral. Sobre De Luca pesa una condemna de corrupció, i segons la llei vigent (feta pel govern Monti) que regula la corrupció en la política, De Luca és un dels anomenats darrerament com a “impresentables”: pot sortir elegit per les urnes però no podrà ser president de la regió…

Amb aquests resultats electorals els mapa regional italià es pinta del vermell del PD. De les 20 regions que composen Itàlia, 15 seran governades pel PD, 2 per la Lliga Nord, 2 per partits regionalistes i 1 per Forza Italia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s