Els finlandesos

Té 54 anys, però sembla més jove. És un milionari amb perfil d’home normal. Un empresari d’èxit que es ven com a tecnòcrata per a donar impuls al seu país. És Juha Sipilä, líder del Partit de Centre (centristes liberals), i nou primer ministre electe de Finlàndia.

A l’altre extrem del nostre racó d’Europa, Finlàndia també viu un mal moment. La crisi econòmica a Rússia (principal país d’exportació), la caiguda de Nokia i el mal pas de la indústria del paper (“Tot és culpa d’Apple”) han fet que les xifres macroeconòmiques finlandeses hagin estat molt dolentes, ja que encara no havien aconseguit sortir del tot de la crisi, alhora que el deute de la nació incrementa.

Jyrki Katainen, primer ministre finlandès fins al juny passat, se’n va anar a fer de comissari europeu econòmic i li va deixar el càrrec i lideratge del centre-dreta al seu número dos, Alexander Stubb, que ha perdut les eleccions. Katainen va ser llest.

Ara Sipilä té entre mans la laboriosa tasca de formar govern de coalició, perquè la seva victòria no és suficient. Sembla que el possible pacte podria ser amb els socialdemòcrates, o inclús amb el centre-dreta de Stubb; d’entrada no sembla que es contempli l’opció dels nacionalistes d’ultradreta, “Veritables Finlandesos”.

Ja es dóna per fet, això sí, que l’excomissari econòmic de la Unió Europea i centrista de llarga trajectòria, Olli Rehn, serà ministre del nou govern: possiblement amb la cartera d’Exteriors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s