Aliances per a Israel

La suma de centre-esquerra del Partit Laborista, liderat per Isaac Herzog, i de Hatnuah de Tzipi Livni pot ser la fórmula guanyadora de canvi per a Israel. Els números els hi són favorables en els sondejos, i a l’hora d’anar a votar hi pot haver més vot útil per fer fora del poder a Benjamin Netanyahu, que no està vivint un bon període de campanya, amb tot de notícies negatives que l’afecten personalment.

Tanmateix el Likud de Netanyahu podria tornar a sumar amb les formacions ortodoxes i d’ultradreta, però necessitaria una quarta suma per assegurar-se el poder. I aquí vindria l’hora de Moshé Kahlon (foto), exministre de Netanyahu enemistat amb ell, amb la seva nova formació de centre-dreta, que compta amb una llista amb figures polítiques destacades d’Israel. El mateix Kahlon podria garantir el govern del centre-esquerra si no dóna suport a Netanyahu i dóna suport, o s’absté, amb el govern de Herzog&Livni. Aquests, així mateix, sumant o comptant amb l’abstenció de Kahlon no en tindrien pas prou. Caldria comptar amb l’esquerra de Meretz i amb el partit de centre del periodista Yeir Lapid. Sembla que el suport de part de l’administració Obama ja el tenen.

El gris Herzog pot ser un bon primer ministre. En el sempre inestable Israel veurem, però, si aguanten una legislatura sencera, en un govern en aliança a diverses bandes i amb la promesa interna de compartir el càrrec amb Livni a la meitat del mandat. Aquest canvi a mitja legislatura tan els pot anar malament com molt bé. Veurem què passa el proper dia 17.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s