5 apunts sobre Grècia

Especial: Resultat eleccions gregues

1/ El resultat de Syriza és molt contundent, incontestable democràticament. Se’ls ha de deixar fer. Ara comença la tasca ingent del ja nou primer ministre grec, Alexis Tsipras. Ara els toca demostrar que el canvi és possible.

2/ La conservadora Nova Democràcia ha perdut sense ser un drama, ha quedat com l’altre gran partit del país, el gran partit de l’ordre de la dreta. Després de Samaràs, el partit passarà per una renovació per algun dia tornar a ser alternativa de govern.

3/ Una alternativa de govern que ja difícilment tornarà a ser el Pasok, que ha perdut el seu espai polític i  al qual se li recomanaria seriosament una refundació; canviant totes les cares, que és el què toca considerant que Venizelos és descendent d’una de les grans famílies polítiques del país, així com l’exprimer ministre Papandreu i la seva breu aventura política egocèntrica.

4/ La neofeixista Alba Daurada i la socio-liberal El Riu empaten en escons, però percentualment els radicals queden tercers en el parlament grec. Una pèssima notícia que amb un enfortiment futur de Nova Democràcia i amb l’acció política i de govern de Syriza hauria d’anar desapareixent. No era la notícia d’ahir. No s’ha de perdre el temps amb ells (ep! però sí considerar els seus votants i els seus problemes). Tant de bo la tercera posició hagués estat de manera clara per a El Riu.

5/ Un apunt sobre Grecs Independents, el partit que donarà suport a Syriza. En comparació europea al partit al qual més s’assemblen són els conservadors, nacionalistes, xenòfobs i anti-Europa de l’UKIP britànic, perquè són just això però amb grec. Recordar aquí que al Parlament Europeu Beppe Grillo just va pactar amb aquesta formació britànica… També recordar les bones paraules de Pablo Iglesias de Podemos en vers a Ciutadans… S’equivoca aquell que llegeix “La nova esquerra radical grega pacta amb els conservadors radicals per formar govern”. Error. Aquest no és l’eix que cal llegir. El què vol fer Syriza no s’entén de dreta a esquerra: s’entén en clau de canvi, de regeneració, de fre a la Troica de l’austeritat, en pro de la sobirania nacional…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s