‘Grazie Presidente!’

Quirinale, Giorgio Napolitano torna a casa

Especial: Comiat de Giorgio Napolitano

“Hem fet el que havíem de fer” (Lluc 17, 10)

Abans d’ahir Matteo Renzi, primer ministre d’Itàlia, feia l’speech final del semestre europeu italià al Parlament Europeu. I ahir va dimitir, com ja feia dies que es deia i ell mateix ho havia anunciat, el president de la República Italiana, Giorgio Napolitano, de 89 anys, i després d’exercir el càrrec durant nou intensos anys, que van incloure una inèdita reelecció en el càrrec, que ell va acceptar més per resignació i compromís amb la pàtria que per ganes. En la fotografia se’l pot veure rebent l’estendard presidencial just abans d’abandonar el palau del Quirinal.

Napolitano és un home d’Estat amb majúscules, un polític exemplar, un model de responsabilitat, un savi reflexiu i ponderat, un home astut, assenyat, coratjós, gentil, un nedador pertinaç a través de la política i les polítiques dels governs. Amb una llarga i variada carrera política al darrere, Napolitano serà recordat com el president reelegit, com el president que va tramar tombar Berlusconi per posar al seu lloc a Mario Monti i que després d’ell va haver de muntar dos governs, el de Letta i el de Renzi… Tot per garantir una estabilitat estatal que es tambalejava. Com va tuitejar ahir el ministre de Cultura italià, Dario Franceschini: “Una roca en aquests anys de tempestes”.

Durant l’interregne, i fins que les corts escolliran per sufragi el nom del nou cap d’Estat, el president del Senat, Pietro Grasso, exercirà de president regent. I ara s’intensifiquen els rumors i les apostes. Qui el succeirà com a habitant del Quirinal amb el poder i honor que això representa?… Sonen molts noms, però alguns sèniors social-demòcrates van al davant: Veltroni, Prodi, Fassino, Mattarella…

Napolitano volia canviar Itàlia, volia que els 9 anys que hi va invertir servissin per alguna cosa, volia una Itàlia millor. Ha fet el que ha pogut. Ahir, un altre savi italià que el coneix bé, Eugenio Scalfari, en paraules al diari que va fundar, l’anomenava Sísif.

Grazie Presidente!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s