La dimissió de Juncker

Jean-Claude Juncker al cap de setmanes de la seva presa de possessió com a president de la Comissió Europea dimiteix per l’escàndol majúscul “LuxLeaks”, que destapa com el Gran Ducat de Luxemburg havia emparat a grans multinacionals eximint-les fiscalment durant els 18 anys durant els quals Juncker va ser primer ministre del petit estat, així com ministre de Finances i membre d’altes institucions econòmiques europees, sent a demés president de l’Eurogrup a partir de 2004.

Interinament ocupa el càrrec el vicepresident primer de la Comissió l’holandès Frans Timmermans, però com a representant de l’esquerra no li pertoca el càrrec, i també és massa tard per a Martin Schulz, tot considerant les darreres eleccions. El Partit Popular Europeu escull pel càrrec a l’alemany Günther Oettinger: expresident de la regió del Baden-Württemberg porta sent comissari europeu des de 2010 amb grau de vicepresident. És dels millors perfils a escollir entre tot l’equip de comissaris. Timmermans torna a fer de vicepresident primer i segueix la vida política a Brussel·les. Una junta especial de la Comissió engega un procés per lluitar severament contra els paradisos fiscals i contra el gran pes de les multinacionals.

Sí, tot això hauria d’haver passat, però no ha estat així. Juncker, tot i l’explosió d’aquest pseudo-secret, segueix sent president de la Comissió Europea, sumant encara més descrèdit polític al màxim ens de govern de la Unió (després del despatx de la cancellera Merkel).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s