El governador de Texas

ESPECIAL: Eleccions als Estats Units

El proper 4 de novembre als Estats Units hi ha les eleccions conegudes com de ‘mitja legislatura’, que suposen escollir governador en 35 estats, la elecció de la totalitat de la Cambra de Representants i un terç del Senat.

Els resultats d’aquestes eleccions es prometen de ser de majoria republicana, cosa que suposarà més dificultats a la difícil gestió del president Obama, per l’encara inferior suport de les cambres legislatives. El final de mandat del jove heroi polític negre, del premi Nobel fugaç, del polític atractiu, de somriure i bon orador, es pot quedar en ben poca cosa. El nou ‘mantra’ d’una bona part de candidats demòcrates de cara a les eleccions és “I’m not Barack Obama”. A la petició de si es vol que el president faci campanya per un o altre candidat: “No, thanks”…

Un exemple molt interessant del combat polític actual als Estats Units és el de la carrera per arribar a governador de l’important estat de Texas.

Per part del Partit Republicà no s’hi presenta a la reelecció l’excandidat presidencial Rick Perry, i en el seu lloc va en primer lloc en els sondejos Greg Abbott. Que vagi en primer lloc un republicà a Texas no és cap sorpresa, ja que hi porten governant des del 1995, quan el qui seria president George W. Bush assumiria el càrrec.

Greg Abbott és a demés allò que se’n diu tot un candidat amb un tot un rodó storytelling. Des del 2002 és l’advocat general de l’estat de Texas, cosa que el fa molt conegut. De jove, Abbott va quedar paraplègic i als seus 57 anys actuals és un reflex de la recordada lluita del mític president F.D. Roosevelt, que va ser president de la nació tot i anar en cadira de rodes. Té molts números per guanyar.

Però el segueix de molt a prop una dona, Wendy Davis (es xoquen la mà a la foto), la candidata demòcrata, que ha aconseguit una campanya amb un finançament milionari i amb el suport explícit de Michelle Obama (que no del seu marit…). El seu és un storytelling ben diferent, però no per això pitjor. Mare soltera als 19 anys i havent declarat que ha avortat dues vegades, Davis trenca tots els esquemes sense enganys ni aparences. Advocada, després de treballar des de joveneta, i ferma defensora dels drets de la dona, també demana una posició més conciliadora pel que fa a la frontera amb Mèxic.

Si guanyés, tanmateix, no seria la primera governadora de l’estat. Ja ho fou Miriam Ferguson a principis del segle XX, a l’enviudar del seu marit, el governador, sent una avançada als seus temps. Ann Richards també ho va ser just la legislatura anterior que George Bush fill.

Hi ha qui diu que polítiques o polítics com Wendy Davis, amb aquest “passat” al darrere, abans mai haguessin pogut arribar a tals nivells de la política nord-americana. Tampoc ho hagués aconseguit l’actual alcalde de Nova York, Bill de Blasio… Però els temps han canviat i l’estil sincer i directe de Davis pot arribar a tombar el perfil més rodó de candidat a governador d’un estat com Texas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s