Suec o kamikaze?

ESPECIAL: Nou govern de Bèlgica

Des d’aquest dissabte, finalment, i després de gairebé cinc mesos de negociacions, Bèlgica torna a tenir govern federal. Un govern de perfil liberal-conservador governarà als belgues en la legislatura que comença i el seu primer ministre serà Charles Michel (a la foto), líder dels liberals francòfons. Amb aquests sumaran les forces dels nacionalistes flamencs (primera força en les eleccions de maig i partit clarament preponderant de l’executiu) i els democristians i els liberals flamencs. És a dir, sí, encara que el primer ministre sigui való, és un govern amb molt de pes del nord del país.

Al govern se l’ha anomenat “formació sueca” per la coloració dels principals partits que el composen, que s’assimila a la bandera del país nòrdic. Groc i blau. Però durant els mesos de formació de govern també es va parlar de “govern kamikaze”, bàsicament perquè es pronosticava un govern fluix que podia durar poc i que podia suposar una bomba interna per alguns partits que el formarien. Sembla que aquest mot ha quedat calmat i el nou govern avança…

Charles Michel s’ha quedat amb el càrrec de primer ministre, però com es reparteixen els ministeris entre quatre partits? Doncs cadascun d’ells té també un vice-primer ministre: Didier Reynders amb Afers Exteriors (liberal francòfon i ministre belga non-stop des de 1999), Jan Jambon (nacionalista flamenc) amb Interior, el líder democristià flamenc Kris Peeters amb Treball i Economia (departament partit amb altres ministeris), i Alexander de Croo dels liberals flamencs amb Telecomunicacions, Cooperació i Correus. La resta de ministeris es reparteixen entre les quatre formacions, sent els democristians i els liberals flamencs els que en tenen menys.

Així mateix els liberals valons i els nacionalistes flamencs s’han repartit les presidències del parlament i del senat  belgues respectivament.

I senyalar finalment que és un govern que té el primer ministre més jove des de fa dècades, però que sofreix una minoria femenina destacable. Com a dona en el govern però, hi destaca la popular liberal flamenca, Maggie de Block, nova ministra de Salut.

Esperem que el govern aguanti, en un país on costa tantíssim formar-ne… Tot i ser molt tendre, les crítiques ja li arriben per diferents fronts i els pronòstics a distància auguren canvis en els disitints futurs dels partits que el conformen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s