“Mori el mal govern!”

Felip VI ha fet alguns canvis en el despatx que fins ara ocupava el seu pare a la Zarzuela. Nou rei, nova escenografia. Entre els canvis, el monarca ha escollit tenir un retrat pintant per Mengs de Carles III al darrere de la seva taula. Una declaració d’intencions. Carles III és dels Borbons més assenyats regnant, partidari d’un model de govern “il·lustrat” i reformador (altra cosa és fins a quin punt li van deixar dur a terme).

En temps de Carles III a la “Vila y Corte de Madrid” s’hi solia cridar tot sovint allò de “Viva el rey! Muera el mal gobierno!”. La monàrquica ciutat de Madrid atorgava als seus caps coronats tota la bondat, mentre que eren els qui ocupaven el poder legislatiu i co-executiu (aleshores) els culpables de tots els mals de la nació. Ara ja ho són amb molta més raó…

Avui tals proclames ja no estan de moda, bàsicament perquè la monarquia ja no és quelcom intocable i si algun membre de la família reial fa alguna cosa malament ja no se’l pot exiliar a París o a Sevilla a esperar que el poble se n’oblidi.

El nou monarca regnarà, però no governarà, i davant de la simbologia de Carles III o de declaracions d’intencions de fer de mitjancer (Catalunya) alguns a Madrid ja li volen aturar els peus a Felip VI. El reis democràtics espanyols no tenen el poder dels reis dels belgues per mitjançar entre els seus conflictes identitaris. Un bon somriure i bones paraules, Majestat, ara, el poble (i Madrid), ja no vol res més.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s