‘Una giornata in Piemonte’

El dia 25 de maig a Itàlia hi ha eleccions europees com arreu de la Unió, però en el cas concret de la regió del Piemont els votants hauran d’emetre fins a tres vots: el de les europees sí, però també per escollir ajuntaments i el govern regional. D’eleccions municipals també n’hi haurà en altres regions i en ciutats importants (no van totes al mateix dia com aquí). Serà una jornada important per la política italiana i una prova de validació del govern/model Renzi, una previsible sotragada greu pel Berlusconisme i un test de nivell pel Moviment 5 Estrelles.

L’avantatge en els sondejos del Partit Demòcrata de Renzi, tan a les europees com a la regional al Piemont, és clar. El potent candidat renzià i exalcalde de Torí, Sergio Chiamparino, va de front-runner, mentre que el candidat dretà Gilberto Pichetto no dóna esperances. Així, un triomf al Piemont suposaria una certa supremacia del partit en el territori.

El Partit Demòcrata ja governa la major part de les regions italianes: Sardenya, la Toscana, Sicília, l’Emilia-Romagna, la regió romana del Laci… I un punt interessant és que aquests governs regionals del PD els presideixen polítics de nova fornada, que estan en la quarantena.

La Lliga Nord governa al Vèneto i a la Llombardia, i fins ara també al Piemont. En aquestes regions el suport del Berlusconisme els hi va ser clau; i precisament a la fins no fa tant poderosíssima Forza Italia de l’exCavaliere només li queden els governs regionals surenys de Campània i els Abruzzos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s