Els ‘tories’ i Europa

En la majoria de sondejos britànics de cara a les eleccions europees, l’UKIP, el partit ultradretà anti-Europa, anti-immigració i uns quants ‘antis’ més, va en un còmode primer lloc; passant per sobre dels dos grans partits britànics: el laborista i el conservador. En un darrer sondeig l’UKIP trauria un percentatge electoral del 38%, mentre que els laboristes un 27% i els conservadors, ara governant, només un 18%. Els socis de govern liberal-demòcrates obtindrien un trist 8%.

Si aquest resultat es fa realitat el proper 25 de maig, i si sumen resultats semblants a França o Àustria (més una colla de representants de països com Itàlia, Holanda o Finlàndia), Europa s’haurà d’aturar a pensar.

I concretament en la política britànica, qui s’haurà d’aturar a pensar serà David Cameron, primer ministre i líder conservador, que es trobarà davant d’una societat allunyada d’Europa i amb un electorat que se li escapa cap a la dreta (tot i la dretana posició del govern tory!). Un resultat així pot ser una punyalada al lideratge de Cameron, que conviu amb la sensació que la seva etapa serà només d’una legislatura, ja sigui perquè no podrà tornar a guanyar unes eleccions, o perquè des del partit el defenestraran. Els seus excompanys de col·legi d’elit, Boris Johnson (alcalde histriònic de Londres) i l’amic George Osborne (ministre d’Economia) esperen el seu torn. I hi  ha qui diu que la ministra de l’Interior, Theresa May, podria ser una solució prèvia i intermitja per impulsar els tories.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s