La llei electoral ‘BerluscoRenzi’

Especial: Reforma de la llei electoral italiana

Després de ser escollit, Matteo Renzi va proposar un munt de projectes polítics en una línia a l’esquerra que no s’esperava en ell. Va sorprendre als que l’acusaven de llop berlusconià disfressat de xai demòcrata. Però l’alcalde de Florència és un matemàtic de la política i ha orquestrat ja l’esperada reforma electoral italiana, i sabent que Berlusconi no és mort del tot ha buscat una gran-gran entesa. Tan si es vol com si no, el Berlusconisme és el gran moviment polític italià de les darreres dècades.

Renzi es va reunir dissabte amb Berlusconi a la seu del PD, perquè quedés clar qui proposa i disposa. I ho van deixar tancat. Tancat, amb molts serrells per tallar (per part de tots els partits), però tancat. Tot un cop de timó: Renzi va per feina i mostra impuls davant la inoperància efectiva del govern de concentració de Letta.

Però clar, amb això Renzi no només dóna un cop a la taula, també hi torna a posar al damunt a Berlusconi, li torna a donar predominança, quan es voldria anar-lo extingint a poc a poc, deixant-lo sense micròfons públics ni autoritat en els grans temes de l’estat. I se’l torna a acusar de xai disfressat.

Més conseqüències: negociar amb Berlusconi, i una relació personal més que tensa, ha fet que Gianni Cuperlo deixi la presidència del PD al cap de setmanes d’acceptar-la. I el seu ha estat un dels vots que es va abstenir de donar suport a la proposta de reforma de llei electoral, junt amb uns quants altres, però no pas la majoria.

Itàlia necessita una reforma de la llei electoral com l’aigua pels camps secs. Per més dolenta, freda o arrasadora que sigui, que caigui l’aigua. En un país on allò de canviar-ho tot perquè res canviï és una gran veritat nacional, i en un partit on porten dècades sabent fer res més que discutir-se entre ells, donant voltes a la seva identitat i al mal governant que és Berlusconi, Renzi ha comès l’error de voler tirar coses endavant de veritat. Actuar! I encara no ha arribat al govern!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s