Fora de joc

(Fotografia dels joves Marcello i Silvio, quan es volien menjar Itàlia…)

 

La condemna de set anys de presó per a l’exsenador Marcello dell’Utri és reveladora. Acusat de relació mafiosa amb la Cosa Nostra, Dell’Utri és un dels millors amics de Silvio Berlusconi i junts van fundar ‘Forza Italia’; un equivalent a Jordi Vilajoana amb Artur Mas (publicitat-política-senat) però sense màfies pel mig.

Aquesta condemna pot ser un repic de campanes pel que ha de venir a la política italiana. El final definitiu de Berlusconi?… Hi ha qui parla de “la sentència final” que l’anorreï; però també hi ha qui parla d’una “llei salvadora”, que el lliuri de la presó, però que l’obligui a retirar-se de la política. S’esperava que el govern tecnòcrata hi fes alguna cosa, però el Berlusconisme no és només Il Cavaliere: és tot un sistema.

Berlusconi, mentrestant, culpa als tribunals, alhora que apareix al parlament amb unes ulleres de sol i vestit de negre, que ni volent-ho podia semblar més mafiós. Ell i Monti estan quedant fora de joc, desplaçats pels temps actuals. Monti mai s’havia d’haver posat en política; i el Moviment 5 Estrelles està fent una brutta figura, amb els numerets i intransigències del seu líder, que des de l’extrem contrari es troba amb una línia que uneix el seu populisme amb el de Berlusconi. Fora de lloc i fora de joc. El paper de Bersani no és gens fàcil però ni uns ni altres l’ajuden. Setmanes de Passió les que viu el líder del PD. Política excepcional, estranya, complexíssima. Italian politics.

One comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s