‘Il Redentore’

La revista Time es preguntava el passat febrer si Mario Monti podria salvar Europa. Salvar Europa? El primer ministre italià? La història jutjarà, però és per tots sabut que uns dies més de l’anterior govern Berlusconi i la situació italiana hagués rebentat. I Europa després?… L’estratègia per col·locar a Monti va ser una obra mestra de finezza política italiana.

L’any que ve ell podria ser l’ideal successor de Giorgio Napolitano com a president de la República Italiana (un digne, influent i respectable final al seu ‘cursus honorum’). Però també podria fer un important salt a Europa… Altra cosa seria si a Frau Merkel li agradaria tenir algú a Brussel·les que la contradigués amb tanta autoritat. Il Professore és molt Professore: si Monti ocupés el càrrec de president de la Unió Europea, enlloc del titella Herman Van Rompuy, segurament Europa no aniria tal com va. Si Obama o Hu Jintao volguessin trucar ‘a Europa’, trucarien a un president de la Unió amb comandament, i no a la cancellera d’un país que ens mana a tots sense que l’haguem votat.

Rajoy es posa rere seu a les reunions europees, sap que és gat vell d’aquells passadissos. Però també ho fa el francès Hollande, qui tant prometia i qui tan poc ha resultat. I si a Europa és això, molts italians (tot i que molts també li siguin contraris) saben que sense Monti pot arribar el desconcert de nou a Itàlia (tot i que ara s’esmeri en endreçar el país): amb Berlusconi o amb una esquerra poc musculada. A Itàlia saben que el dia que plegui el seu redemptor temporal la prima de risc pujarà… Ara Berlusconi amenaça de fer-lo caure abans d’hora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s