“Le Viceprésident”

A la República Francesa el càrrec de vicepresident no existeix, però la revista francesa Le Nouvel Observateur va titular “Le Vicépresident” amb una fotografia a la seva portada de l’actual ministre de l’Interior francès, Manuel Valls. Aquest català de naixement (fill de pares exiliats a París fa 50 anys) és actualment la mà forta del govern francès, davant la manca de consistència política nacional i internacional del president François Hollande (que ha perdut moltíssima popularitat) i per la debilitat del primer ministre Jean-Marc Ayrault, que, com Hollande, està mancat de carisma. Ayrault havia de ser un premier actiu, que tragués feina al president (Sarkozy sempre va anular al seu primer ministre Fillon), però no està complint, i junt amb el decebedor Hollande en temps de crisi econòmica…

Valls ha adquirit gran protagonisme amb pocs mesos, ho ha aconseguit amb la seva política ferma i una capacitat comunicativa directa i potent; amb bona experiència en el govern de Lionel Jospin i en les dues últimes campanyes electorals presidencials. Hi ha qui ja pensa en ell com a substitut d’Ayrault en el futur.

En les darreries del mandat de Chirac, Nicolas Sarkozy, aleshores també ministre de l’Interior, va intentar prendre un cert aire “vicepresidencial”, per la força de les seves actuacions i perquè preveia ser successor, però manava l’aristocràtic primer ministre De Villepin i Chirac era massa regi per a solapaments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s